Op welke manier kan er een einde komen aan de huurovereenkomst?
Er bestaan twee soorten huurovereenkomsten:
Huurovereenkomsten van bepaalde tijd eindigen op de datum die in de overeenkomst staat. Hierbij moet de verhuurder de huurder wel maximaal drie en minimaal één maand voor deze einddatum schriftelijk hierover informeren. Indien er in de overeenkomst staat opgenomen dat tussentijds mag worden opgezegd, is dit ook mogelijk. Als op het einde van de huurovereenkomst de huurder met goedvinden van de verhuurder de woning blijft gebruiken, wordt de overeenkomst (stilzwijgend) voor onbepaalde tijd verlengd.
Huurovereenkomsten van onbepaalde tijd eindigen door opzegging bij een datum voor de betaling van de huurprijs.
Sinds juli 2024 mag een verhuurder niet meer een huurovereenkomst aanbieden voor bepaalde tijd, en zal deze in beginsel dus slechts eindigen bij opzegging.
Naast opzegging kan de huurovereenkomst ook eindigen door wederzijds goedvinden waarbij een beëindigingsovereenkomst wordt vastgesteld of door het uitspreken van ontbinding van de huurovereenkomst door een rechter.
Hoe moet er worden opgezegd? Kan de verhuurder zomaar de huur opzeggen?
Voor opzegging geldt voor zowel de verhuurder als de huurder dat er gebruik moet worden gemaakt van een aangetekende brief of een deurwaardersexploot.
Termijn
Als de verhuurder de huurder op een bepaalde datum uit de woning wil hebben moet hij een bepaalde tijd van tevoren opzeggen. Dit geldt ook zo wanneer de huurder zelf voor een bepaalde datum uit de woning wil. Na opzegging duurt het dus nog een tijdje voordat de huurder definitief uit de woning moet.
Voor de huurder geldt een termijn die net zo lang is als die tussen twee huurbetalingen, met een minimum van één maand en maximum van drie maanden. Zit er bijvoorbeeld één maand tussen de betalingen van de huurprijs, dan moet de huurder één maand van tevoren opzeggen.
Voor de verhuurder geldt dat hij ten minste drie maanden van tevoren aan de huurder moet laten weten dat hij de overeenkomst wil opzeggen. Voor elk jaar dat de huurder er heeft gewoond komt er één maand extra bij tot een maximum van zes maanden.
Reden
In tegenstelling tot de huurder kan de verhuurder niet zomaar de huur opzeggen. De verhuurder kan namelijk slechts om een van onderstaande redenen de huurovereenkomst opzeggen:
Na het mededelen van de opzegging krijgt de huurder zes weken de tijd om aan de verhuurder mede te delen of hij wel of niet instemt met de beëindiging van de overeenkomst. Als hij met de opzegging instemt eindigt de huurovereenkomst zonder dat daar een rechter bij betrokken is.
Wat kan de huurder tegen het opzeggen van de verhuurder doen?
Zodra de huurder niet akkoord gaat met de opzegging van de verhuurder moet hij dit binnen zes weken na het ontvangen van de opzegbrief aan de verhuurder kenbaar maken. De huurovereenkomst blijft dan bestaan totdat de rechter op verzoek van de verhuurder heeft beslist over de beëindiging.
Zodra de rechter het verzoek tot beëindiging van de verhuurder afwijst, wordt de huurovereenkomst gewoon verlengd. De rechter kiest dan voor hoelang dit zal zijn.
Om de huurder te helpen bij zijn verweer tegen de opzegging wordt er verwezen naar een van onze advocaten.
©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.