Huurachterstand

Als gevolg van het niet op tijd betalen van de huur kan het zo zijn dat de verhuurder een brief naar de huurder stuurt waarin er wordt gevraagd om een groot bedrag aan huurachterstand zo snel mogelijk te voldoen. Hoe zit het precies met een huurachterstand en wat kunnen de gevolgen hiervan zijn? Wat kan de huurder doen tegen zo'n geldvordering? 

Wanneer is er sprake van een huurachterstand? 

In de meeste gevallen is er in de huurovereenkomst een tijdstip bepaald wanneer de huurder de huurprijs vooruit moet betalen. De huurder dient deze prijs voor dit tijdstip te betalen aan de verhuurder. Als hij dit niet doet is hij in zogenoemd ‘verzuim’. Vanaf dat moment kan de verhuurder wettelijke rente of andere kosten die bij de huurovereenkomst zijn geregeld, boven op de achterstand in rekening gaan brengen bij de huurder. 

Als het de huurder een keer niet lukt om op het afgesproken tijdstip te betalen is het belangrijk dat hij dit aan de verhuurder laat weten. De verhuurder zou dan met de huurder mee kunnen denken. Ook wanneer er een grotere betalingsachterstand is zal er normaal gesproken tussen de huurder en verhuurder iets kunnen worden afgesproken met betrekking tot de betaling, bijvoorbeeld een betalingsregeling waarbij er elke maand wat meer wordt overgemaakt om zo de achterstand in te lopen.  

Wanneer de huurder de huurprijs voor een lange tijd niet aan de verhuurder betaalt en het niet lukt om zelf een regeling te treffen, kan de verhuurder over gaan tot het vorderen van het geldbedrag bij de rechtbank of zelfs de rechter verzoeken om ontbinding van de huurovereenkomst. 

Ontbinding van de huurovereenkomst wil zeggen dat de verhuurder de rechter verzoekt de huurovereenkomst te beëindigen. De rechter zal dit echter niet zomaar doen. Als de huurder met bewijs komt dat er een zwaarwegende goede reden voor de huurachterstand is, kan de rechter bepalen dat de huurovereenkomst niet wordt beëindigd.   

 

Wat kan de huurder doen tegen de huurachterstand? 

Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende oorzaken waardoor er sprake is van een huurachterstand.  

  • De huurder had de financiële middelen niet 
    Wanneer de huurder niet genoeg inkomen had om de huurprijs te betalen is het gebruikelijk om een betalingsregeling met de verhuurder en huurder vast te stellen. Aangezien de huurder momenteel waarschijnlijk niet direct het gehele bedrag aan achterstand kan betalen, is de enige optie dan ook om maandelijks een bepaald bedrag boven op de huurprijs te betalen. Wat de hoogte van dit bedrag is kan in overleg met de verhuurder worden bepaald.  
     
  • De huurder heeft de huurprijs bewust niet (volledig) voldaan
    Het kan ook zo zijn dat de huurder de huurprijs bewust niet (volledig) heeft betaald. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn doordat hij kosten heeft gemaakt voor het onderhoud terwijl dit onderhoud eigenlijk door de verhuurder moest worden verricht of door een gebrek waardoor hij minder van zijn woning kan genieten. Als dit het geval is, is het van belang dat de verhuurder hiervan op de hoogte wordt gesteld.  

Zodra de verhuurder en de huurder er onderling niet uitkomen en de verhuurder om die reden een procedure bij de rechtbank begint, kan er door beide partijen een advocaat worden ingeschakeld. In dat kader wordt er verwezen naar een van onze advocaten die gespecialiseerd is op dit gebied. Bij de rechtbank zal er dan in beginsel evengoed worden geprobeerd om een regeling met elkaar te treffen.  

©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.